De laatste tijd heb ik meerdere malen mails in m'n inbox aangetroffen met klinkklare onzin erin... De mails waren naar mij doorgestuurd door mensen die normaliter toch wel aardig nuchter zijn, maar blijkbaar toch misleid werden door alles wat zwart of wit gepixeld staat op hun scherm...

Men lijkt zich niet te beseffen hoe onbetrouwbaar het internet is als het op content aankomt... Als een of andere gek op straat een slap verhaal ophangt tegen je, geloof je er geen woord van. Maar als diezelfde gek z'n verhaal intikt, enigszins opmaakt, door Word's spellingscontrole en grammatica-controle sjeest en ergens online zet of rondmailt, dan lijkt 't opeens wel te blijven hangen bij iedereen...

Op zich logisch, want er zijn geen duidelijke indicatoren meer dat 't onzin betreft. 't Ziet er tenslotte mooi en gelikt uit, en lijkt niet doorspekt met taalfouten. Net een krantenbericht...

Maar bij een krant weet je enigszins wie er achter het verhaal zit. Of in elk geval weet je dat er een instantie grof geld tegenaan gooit om de woorden gedrukt te krijgen. En om een dergelijk kapitaal te hebben verwacht je dat de historie van de uitgevende instantie reputabel is...

Maar een webpage neerzetten is gratis. Evenals een email sturen. En als je woordgebruik goed genoeg is vertrouwt iedereen je blindelings...

Als je dus iets via internet voor je kiezen krijgt, bevestig dan dat 't waar is, voor je't als waar aanneemt... Ga opzoek naar degelijke bronnen. Niet veel bronnen, maar degelijke bronnen...

't Aantal bronnen zegt helemaal niets, omdat 't erg makkelijk is om bijvoorbeeld een nep-artikel op wikipedia te zetten; iedereen kan daar alle content wijzigen en editten. Vervolgens quoten 100 man naar een fout wikipedia artikel, en 't lijkt net of 't betrouwbaar is. Zoek dus officiele instanties en berichten van betrouwbare bronnen, rechtstreeks op de betreffende sites...